Koken Nieuws Wonen

Zo organiseer je een verrassende wine tasting

Niets zo gezellig als een wine and dine avond met vriendinnen. Maar wil je er echt een memorabele avond van maken? Organiseer dan eens een wine tasting met alles erop en eraan. Ook perfect als teamuitje of om te doen met familie voor een verjaardag. Hoe je dit op een succesvolle én verrassende manier doet, leggen we je hieronder uit.

Kies een thema

Natuurlijk kun je lukraak wat flessen inslaan bij de wijngroothandel of slijterij, maar veel leuker is het om de tasting een thema te geven. Zo ontdek je namelijk nog makkelijker de verschillen tussen de wijnen. Ga bijvoorbeeld enkel voor wijnen uit Spanje of kies nog specifieker enkel voor wijn uit dezelfde regio. Maar ook zou je bijvoorbeeld voor verschillende mousserende wijnen of rosé kunnen gaan, voor wijnen uit hetzelfde jaartal of een aantal wijnen van één type druif.

Achtergrondinformatie verzamelen

Als je een thema met bijpassende wijnen gekozen hebt, is het natuurlijk wel zo leuk als je hier ook iets bij kunt vertellen. Zo maak je de ervaring nog meer compleet! Verdiep je daarom in de achtergrond van de wijnen en entertain je vriendinnen, familie of collega’s met interessante feitjes over de wijnen die jullie proeven. Denk bijvoorbeeld aan het wijnhuis, de regio waar de wijn is gemaakt, maar ook welke aroma’s er in de wijn te herkennen zouden moeten zijn.

Wijn en spijs

Natuurlijk horen bij een goede wine tasting ook bijpassende hapjes. Niet alleen gezellig, als je de juiste hapjes kiest, brengen ze bovendien de smaken in de wijnen nog beter naar voren. Hoe je de juiste hapjes bij de wijn vindt? Hier zijn een aantal handige regels voor. Bijvoorbeeld ‘if it grows together, it goes together’. Oftewel, wijn uit een bepaalde streek gaat vaak goed samen met gerechten uit diezelfde streek. Ook kun je kijken naar balans. Heb je bijvoorbeeld een mooi stukje, vettig vlees ingeslagen bij de vlees groothandel? Dan kies je ook voor een wat vollere rode wijn. Een licht gerecht met vis combineer je juist met een frisse witte wijn. Daarentegen kan contrast soms ook zorgen voor een verrassende smakencombinatie. Zo gaan pittige blauwe kaas en zoete wijn bijvoorbeeld perfect samen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *