Carrière

Werken als vertaler

Ben jij een echt taalwonder en vind je de verschillende talen interessant? Dan is werken als vertaler misschien wel wat voor jou. In deze blog lees je over wat een vertaler doet. Ook de verschillende dienstverbanden waarin je kan werken, worden uitgelegd. Als laatste zal er een aanbeveling worden gedaan van een vertaalbureau waar je kan beginnen.  

Wat doet een vertaler? 

Als vertaler ben je betrokken bij het vertalen van geschreven tekst naar een andere taal. Meestal vertaal je vanuit een vreemde taal naar je eigen taal, maar het omgekeerde is ook mogelijk. Je specialiseert je vaak in een specifiek vakgebied, zoals juridisch of literair schrijven. Als vertaler variëren je verantwoordelijkheden sterk, afhankelijk van het soort werk dat je doet. Bij kleine vertaalbureaus heb je verschillende taken. Inhoud, vertaling en redactie zijn natuurlijk nuttig. Daarnaast voer je ook administratieve taken uit zoals: factureren, afspraken plannen, mailings opstellen en contact houden met klanten en freelancers.  

Freelancer 

Als freelancevertaler ben je afhankelijk van het aantal opdrachten dat je krijgt. Naast vertalen besteed je ook een deel van je tijd aan het typen van nieuwe opdrachten. Bovendien heb je natuurlijk enkele administratieve taken die deel uitmaken van je bedrijfsvoering. Je hebt dus meer vrijheid en je kan ook meer verdienen, maar je hebt minder zekerheid en minder specialisatie.  

Groot vertaalbureau 

Als je als interne vertaler voor een groot vertaalbureau, bedrijf of organisatie werkt, zijn de administratieve en hoofdtaken meestal gescheiden. Je werkt dan in een team van bijvoorbeeld twintig interne vertalers aan verschillende projecten. In dat geval beperk je de activiteiten tot uitsluitend tot het vertalen van teksten. Je kan ook wat onderzoek doen en het werk van collega-vertalers bewerken. Een fantastisch vertaalbureau om bij te werken is Attached Global. Dit is een vertaalbureau in Den Haag waar er erg prettige werksfeer heerst. Omdat het een groot vertaalbureau is heb je veel afwisseling in de opdrachten.  

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *