Fashion

Wat zegt jouw persoonlijke smaak over wie je bent?

Het overgrote deel van vrouwelijk Nederland is best ijdel. Dan hebben we het natuurlijk over persoonlijke verzorging, het dragen van mooie make up, maar met name kleding. Kleren maken de man luidt het gezegde. Echter geldt dit natuurlijk ook voor de vrouw. En je doet het als vrouw echt niet altijd goed. Als je haar té perfect zit, je kleding perfect om je mooi gevormde lijf valt én je nagels ook net zijn gedaan kun je al snel de stempel barbiepopje krijgen. Als je te veel make up draagt en toevallig van gouden sieraden houdt wordt de associatie met ordinair al gauw gelegd. En als je je liever omhult in kleding in natuurlijke kleuren en niet van make up houdt is de vergelijking met ‘saaie muts’ al snel gemaakt. Zo makkelijk is het dus niet voor een vrouw als het om haar persoonlijke stijl gaat.

Draag waar jij je lekker in voelt!

Draag vooral waar jij je lekker in voelt en wat je wilt uitstralen. Houdt het bij je persoonlijke smaak. Of het nu gaat om kleding die je overdag draagt, badkleding of een damesbadjas houdt het bij jezelf. Dan ben je op z’n mooist, dat is een feit!

Kunnen we generaliseren?

De discussie wordt al jaren gevoerd dat kleding niet per sé iets over iets persoonlijkheid zegt. Toch hebben de mensen met dezelfde uiterlijke kenmerken – als we dan even gaan generaliseren – váák dezelfde interesses. Neem nu het stereotype ‘hockeymeisje’; bijna alle hockeymeisjes dragen in hun vrije tijd een witte Ralph Lauren blouse met een cognac-kleurige ceintuur en een tas van een luxueus merk. Deze meiden praten veelal ABN en studeren bijna allemaal. Daarentegen zijn er ook dames met een kledingkast die bijna uitpuilt van dierenprint jurkjes, gouden oorringen dragen en hun haar lichtblond hebben geverfd. Deze groep houdt voor het overgrote deel meer van Nederlandstalige muziek en Hollandse pot. Het is zeer onwaarschijnlijk dat vrouwen die deze uiterlijke kenmerken hebben hoog opgeleid zijn en van klassieke muziek houden. Toch is het niet chique om dit vast te stellen, want er zijn uitzonderingen. Het is niet altijd het geval dat iemand met een mantelpakje ook per sé gestudeerd heeft en/of geschikt is voor een bepaalde functie. Generaliseren is volgens de wetenschap niet in alle gevallen fair. Toch kunnen opleiding, cultuur, opvoeding en vrienden invloed hebben op je persoonlijke smaak op latere leeftijd.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *