Gezondheid

Wat te doen tegen een steenpuist?

En daar is hij. Zo ineens lijkt het wel. Een enorme dikke vieze puist op je gezicht. En hij doet nog pijn ook. Je hebt een steenpuist. Flink balen natuurlijk. Maar wat is het nou eigenlijk precies? En wat kun je doen tegen een steenpuist?

Wat is een steenpuist?

Een steenpuist is een acute ontsteking van een haarzakje. De ontsteking zit diep in de huid en kan flinke pijnklachten geven. Een steenpuist is vaak gevuld met pus en kan keihard worden. Dit is ook waarom het een steenpuist wordt genoemd. De medische benaming is furunkel. 

Een steenpuist is ontzettend vervelend, kan flink pijnlijk zijn maar is niet gevaarlijk. In de meeste gevallen barst de steenpuist na ongeveer een week open. Dit kan er best een beetje viezig uitzien omdat er vaak pus vrijkomt maar is niets om je zorgen over te maken. De plek herstelt vanzelf weer en na een paar dagen zie je er helemaal niets meer van. 

Wat is de oorzaak van een steenpuist?

Een steenpuist is een ontsteking en wordt veroorzaakt door bacteriën. Door de poriën kunnen bepaalde bacteriën de huid binnendringen.  In het geval van een steenpuist is het de stafylokok die in het haarzakje terecht komt. Daar zorgt deze bacterie voor een flinke ontsteking. 

Wat kun je doen tegen een steenpuist?

Helemaal voorkomen kun je het helaas niet. Iedereen krijgt in zijn leven wel een keer te maken met een steenpuist. Het is wel belangrijk om te zorgen voor een goede hygiëne om de kans op een steenpuist zoveel mogelijk te verkleinen. 

Steenpuisten gaan vanzelf weer over. In feite hoef je er dus niets tegen te doen. Ze kunnen wel erg vervelend en pijnlijk zijn. Je kunt een aantal dingen doen om dit, voor zover mogelijk, te verminderen:

  • Afwachten. Hier heb je natuurlijk helemaal niets aan wanneer je dat ding het liefst nog gisteren ziet verdwijnen maar het is wel het beste wat je kunt doen. Na ongeveer een week is de steenpuist rijp en zal hij open barsten. Op dat moment zijn de pijnklachten over. De huid zal hierna vanzelf weer herstellen. Je kunt wel de plek desinfecteren om het helingsproces iets te versnellen en eventuele uitbreiding te voorkomen
  • Niet uitknijpen! Ga een steenpuist nooit uitknijpen, hoe groot de verleiding ook is om het wel te doen. Je maakt het namelijk alleen maar erger en nooit minder. De kans is enorm groot dat je jezelf opnieuw besmet en er dus op een andere plek een nieuwe steenpuist komt. Ook is er een risico op bloedvergiftiging. 
  • Goede hygiëne.  Houd je huid goed schoon met een milde reiniging.
  • Desinfecteren. Reinig de huid met desinfecterende zeep bij de steenpuist zodat de ontsteking niet kan uitbreiden

In principe is het dus niet nodig om een arts te bezoeken in het geval van een steenpuist. In sommige gevallen is het belangrijk om wel contact met een arts op te nemen en de steenpuist te laten behandelen door een specialist op het gebied van de huid.

  • Je hebt een kunsthart of een aandoening aan de hartkleppen
  • Je hebt meerdere steenpuisten tegelijk
  • Je hebt koorts en/of voelt je ziek
  • De steenpuist zit tussen de neus en de lip of bij/in het oor

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.