Gezondheid

Waarom is het veganistisch dieet in opkomst?

In heel Nederland geven mensen meer geld uit aan veganistische producten en plantaardige diëten zijn populair online. Grote supermarkten die veganistisch voedsel inslaan en restaurants die hier steeds meer op inspelen.

Het aantal veganisten neemt toe!

Bij een veganistisch dieet eet je geen dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Maar je gebruikt ook geen producten die op dieren getest zijn, zoals make-up. Dierproeven voor verzorgingsproducten zijn onnodig en in China is het zelfs verplicht, voor je een product op de markt brengt, om deze eerst op een dier te testen. Ondanks dat er zoveel andere alternatieven zijn!

Er bestaan ook als lifestyle-veganisten, die zich ertoe verbinden om bijvoorbeeld alleen cosmetica en kleding zonder dierlijke producten te gebruiken of te kopen.

Supermarkten blijven trendy

Supermarktketens hebben meer veganistische opties op voorraad om een gelijke trend te houden met de voedselkeuzes van de consument.

Zo introduceerde supermarkten speciale veganistische secties en steeds meer supermarkten gaan hierin mee. Een reeks fastfoodbedrijven, van McDonalds, Burger King tot KFC, hebben vegaopties voor het gelanceerd of aangekondigd.

Volgens marktonderzoekers is de markt voor vleesvrij voedsel in 2018 naar verluidt  €740 miljoen waard, tegenover €539 miljoen slechts drie jaar geleden.

Hebben influencers invloed op wat we eten?

Sociale media hebben een grote rol gespeeld bij de opkomst van de plantaardige levensstijl.

Beroemdheden als Ariana Grande, Miley Cyrus en Ellen DeGeneres zijn enkele van de bekende influencers die geen dierlijke producten eten, terwijl #vegan meer dan 87 miljoen posts op Instagram heeft staan.

Veganisme is een hot topic – ook het aantal Google-zoekopdrachten wereldwijd is de afgelopen jaren sterk toegenomen. De zoekmachine gebruikt een getal uit 100 om interesse in een zoekterm weer te geven. In 2009 had het woord “veganisme” een piek in populariteitsscore van slechts 33, maar het was pas 10 jaar later gestegen tot 100.

Wat zijn nu de redenen van mensen om een vegan dieet aan te nemen?

Gezondheid en dierenleed zijn de belangrijkste redenen voor mensen om een veganistisch dieet aan te nemen. Dieren in de vee industrie lijden onnodig en daarnaast is het ook nog eens enorm milieubelastend om vlees te produceren. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat vlees eten kanker veroorzaakt en gerelateerd wordt aan verschillende ziektes zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Redenen genoeg om de overstap te maken naar een veganistische levensstijl. Benieuwd waar je producten kunt kopen? Kijk eens bij Veganly als je online vegan producten wilt kopen, van voedsel, bamboe producten, coconut bowl tot verzorgingsproducten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.