Gezondheid Nieuws

Verslaafd zijn aan een middel of gedrag: wat houdt dat in?

Wanneer willen is veranderd in moeten, spreek je van een verslaving. Dit probleem komt veelvuldig voor. Als iemand is verslaafd, is die afhankelijk geraakt van een bepaald middel, zoals: alcohol, drugs, medicijnen of pijnstillers. Maar wist je dat je ook verslaafd kunt raken aan een bepaald soort gedrag? Verslavingen aan gokken, gamen en seks komen vaak voor. De afhankelijkheid van het middel of het gedrag kan zowel geestelijk als lichamelijk tot uiting komen. Dat is onder meer goed om te weten als jij jezelf de vraag stelt wat een verslaving precies inhoudt. Dit blog geeft je daar een antwoord op. Daarnaast behandelen we de vraag: hoe verslavend is cocaïne? Dit is een zeer relevant thema omdat het gebruik van deze drug bij veel mensen aan de orde van de dag is.

Chronische hersenziekte

Er kan na verloop van tijd een verslaving ontstaan als een gebruiker het effect van een specifieke handeling of een bepaald middel aangenaam vindt. Verslaving is een chronische hersenziekte en er spelen diverse hersengebieden een belangrijke rol bij het ontstaan van verslavingsproblematiek. Een van die gebieden in de hersenen is het beloningscentrum. Bij het gebruik van een bepaald middel of het uitvoeren van een handeling, komt in dit gebied de neurotransmitter dopamine vrij. Deze overdrachtsstof activeert het beloningscentrum in de hersenen en dat zorgt voor een prettig gevoel. Doordat de gebruiker het gevoel steeds weer en steeds vaker wil ervaren, raakt die uiteindelijk verslaafd aan de handeling of het middel. 

Fysieke en psychologische problemen

Zoals eerder gesteld, wordt onderscheid gemaakt tussen geestelijke afhankelijkheid en lichamelijke afhankelijkheid. Bij geestelijke afhankelijkheid voelt iemand die verslaafd is zich niet prettig zonder het middel of de handeling. Als een gebruiker lichamelijk afhankelijk is, ervaart die ontwenningsverschijnselen als die een bepaald middel niet meer gebruikt, zoals angstgevoelens, trillen en misselijkheid. Als er niet meer wordt gebruikt moet het lichaam opnieuw in balans komen en dat komt doordat het gewend is geraakt aan het middel. Bij een verslaving aan cocaïne is sprake van beide soorten afhankelijkheid. Cocaïne wordt al decennia over de hele wereld misbruikt en is een van de oudst bekende drugs. Daarnaast is het een van de meest misbruikte stimulerende middelen. 

Het verbaast je dus vast niet dat cocaïne de oorzaak is van duizenden fysieke complicaties en overdoses die elk jaar tot opnames op de spoedeisende hulp leiden. Verder veroorzaakt een cocaïneverslaving extreme fysieke en psychologische problemen die niet alleen blijvende gevolgen kunnen hebben voor de gebruikers, maar ook voor hun naasten. 

Herstellen van een verslaving 

Hoewel cocaïne zeer verslavend is en een afschuwelijke vernietiging van iemands leven kan aanrichten, is er hulp. Bij een in verslavingszorg gespecialiseerde GGZ-instelling kunnen mensen die verslaafd zijn aan een bepaalde handeling of een middel zoals cocaïne, terecht om van hun verslaving te herstellen. De herstel-oplossingen variëren van intramurale zorg tot ambulante ondersteuningsgroepen. Als iemand die verslaafd is bereid is om hulp te zoeken en te aanvaarden als die wordt aangeboden, is er kans op herstel. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *