Nieuws

Raadpleeg een erfrechtadvocaat bij het vereffenen van een erfenis

Er volgt een periode van verdriet en rouw wanneer je een dierbaar persoon verliest. Samen met de andere nabestaanden moet je allerlei zaken regelen terwijl het verwerken van jullie verlies op de voorgrond staat. Als jij verantwoordelijk bent voor het vereffenen van de erfenis, wordt het er niet makkelijker op. Je dient er onder andere voor te zorgen dat de schulden van de nalatenschap worden betaald. Een erfenis moet in beginsel worden vereffend als de nalatenschap beneficiair is aanvaard. Je ontvangt samen met de andere erfgenamen wel de baten (die over zijn na het betalen van de schulden) uit de erfenis, maar voor de schulden ben je niet aansprakelijk met je eigen vermogen. Als het vereffenen van een erfenis bij jou aan de orde is, is het cruciaal om uiterst secuur te werk te gaan. 

Zo voorkom je dat je de schulden moet betalen die door jouw overleden dierbare zijn nagelaten. Als je ervan verzekerd wilt zijn dat de vereffening van de nalatenschap op de juiste wijze gebeurt, doe je er verstandig aan een erfrecht advocaat te raadplegen. 

Een erfrecht advocaat als professionele vereffenaar

Welke beslissing je ook neemt, het is goed om te weten dat je de erfenis niet alleen mag afwikkelen. Je bent immers vereffenaar samen met de andere erfgenamen. Daarnaast moet je bij de kantonrechter zo snel mogelijk melding doen van een eventuele negatieve erfenis. Die kan – als dat nodig is – maatregelen treffen richting de schuldeisers. Het kan alsnog vervelende gevolgen hebben voor je privévermogen als je dit niet op tijd doet. Hoe de nalatenschap ook in elkaar steekt, het vereffenen van een erfenis is nooit gemakkelijk. Vaak wordt dit veroorzaakt door de samenstelling van de erfenis die zo complex is, dat je er nauwelijks wijs uit kunt worden. Het komt ook geregeld voor dat familieleden die erfgenaam zijn, geen goede verstandhouding hebben met de andere erfgenamen. 

Een erfrecht advocaat kan je met raad en daad bijstaan. Die heeft dagelijks van doen met deze materie en kan als professionele vereffenaar optreden. Het is bovendien een prettige gedachte dat jij je over de juridische zaken geen zorgen hoeft te maken en je op het rouwproces kunt richten. 

Uittreksel van het Centraal Testamentenregister

Er is nog een kanttekening bij het vereffenen van een nalatenschap. Je kunt er namelijk niet zomaar vanuit gaan dat het testament dat je bij de erflaatster of erflater in huis vindt, daadwerkelijk het laatste testament is. Je dient voor de zekerheid altijd een uittreksel op te vragen bij het Centraal Testamentenregister (CTR). Door een check te doen, kun je problemen voorkomen. Het is al voorgekomen dat erfgenamen een erfenis hebben verdeeld op basis van een testament dat ze bij de overleden persoon in huis hebben gevonden, terwijl dat niet het laatste testament was.  

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *