Geen categorie

Maak kinderen bewust over energieverbruik

Huishoudens met kinderen verbruiken jaarlijks veel energie. Kinderen gaan vaak niet spaarzaam om met elektriciteit en vinden het fijn om lang onder de douche te staan. Het ontbreekt hen nog aan inzicht en ze zijn niet verantwoordelijk voor de maandelijkse kosten. Als je erin slaagt om de kinderen meer energiebewust te maken dan heeft dit direct een positieve invloed op de eigen portemonnee. In de toekomst hebben de kinderen hier zelf baat bij en ze werken mee aan een beter milieu. Door zelf op een creatieve het goede voorbeeld te geven leren de kinderen wat energiebewustzijn voor hen betekent.

Energiebewustzijn in de praktijk

Kinderen leren veel van het gedrag van volwassenen. Door zelf het goede voorbeeld te geven krijgen de kinderen een idee wat energiezuinig in het dagelijks leven betekent. Denk bijvoorbeeld aan een warme trui in plaats van een hoge stand van de verwarming. Doe het licht uit als je deze niet nodig hebt en zet elektrische apparaten helemaal uit in plaats van op stand-by te laten staan. Leg aan de kinderen uit waarom je dit doet. Hierdoor ontwikkelen ze extra inzicht over het juiste gebruik van energie. Op school moet ieder kind wel een werkstuk of spreekbeurt houden. Energieverbruik is een goed en actueel onderwerp. Ga samen met je kind op onderzoek uit en geef de nodige input. Niet alleen zal het kind hier veel van leren, ook de klasgenoten komen zo in aanraking met het thema energiebesparing.

Hyko de ijsbeer

Hyko de ijsbeer is een initiatief van Nederlandse ondernemers om kinderen al op een jonge leeftijd kennis te laten maken met energieverbruik. Sluit Hyko de ijsbeer aan op een speciale app en hij veranderd van kleur als er meer energie in huis wordt verbruikt. Hyko is niet meer wit, maar zal in bij maximaal verbruik fel rood opgloeien. Kinderen zullen zien dat de kleur weer zachter zal zijn op het moment dat apparaten zoals de televisie of computer zijn uitgezet. Spelenderwijs krijgen ze meer inzicht war zuinig omgaan met energie betekent.

Overstappen naar een andere energiemaatschappij

Kinderen kunnen leren om zuinig met energie om te gaan. Zelf kan je actief op zoek gaan naar de goedkoopste energieleverancier. Vergelijk energie en energieprijzen eens op een vergelijkingssite zoals Easyswitch.nl. Dit is een geheel onafhankelijke vergelijkingssite waar je snel en eenvoudig de eigen situatie kan aangeven, waarna je de beste opties krijgt voor je eigen situatie. Door jaarlijks de eigen situatie te beoordelen is het mogelijk om tot honderden euro’s te besparen. Kies je voor een nieuw contract dan zal de vergelijkingssite al het werk uit handen nemen en krijg je zonder poespas goedkoper energie in huis.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.