Geen categorie

Je kind leren fietsen

Er is geen perfecte leeftijd om een kind te leren fietsen. Het ene kind wil al op de leeftijd van 3 beginnen, terwijl andere kinderen dan toch liever de step nog nemen. Om het goed te leren, is vertrouwen nodig en het kind moet er aan toe zijn. Leuke en goede kinderfietsen zijn daarbij vaak ook een goede motivatie. Wil jij je kind leren fietsen? Bekijk dan eens de onderstaande tips.

1. Het kind moet eraan toe zijn 

Bij fietsen is het vaak zo dat een vriendje of vriendinnetje leert fietsen en dat jouw kind dat voorbeeld wil volgen. Daarna zullen sommige kinderen het fietsen binnen een dag onder de knie hebben, terwijl andere kinderen er nog niet aan toe zijn. Dan is het van belang om niet te gaan pushen omdat zoiets vaak het omgekeerde effect heeft. Laat je kind leidend zijn in deze kwestie.

2. Toon vertrouwen 

Het is vaak niet eenvoudig om toe te zien hoe je kind extra risico’s gaat lopen nadat het heeft leren fietsen. Op jongere leeftijd zijn ze immers in het algemeen nog niet echt oplettend in het verkeer. Ook zijn geschaafde knieën of andere probleempjes vrijwel onvermijdelijk tijdens de periode die nodig is om deze vaardigheid te verwerven. Indien jij je te veel zorgen maakt, zal je kind dat ook aanvoelen en dat is geen goede zaak. Toon vertrouwen, er zullen nog veel andere zaken zich in de toekomst aandienen, waarvoor dat ook zal gelden. Bereid je maar vast voor.

3. Leer het kind vooruit te kijken 

In het begin is het bijna onvermijdelijk dat de aandacht van het kind op de fiets is gevestigd om die te laten bewegen. Juist dan is het belangrijk dat een kind meteen leert dat het vooruit moet kijken en de omgeving in de gaten moet houden. Dat kan je het beste doen door kind en fiets vast te houden, zodat het de aandacht op het kijken kan houden. 

Meer vaardigheden bij je kind ontwikkelen? Dat kan bijvoorbeeld met behulp van educatief speelgoed.

4. Leren remmen 

Het is al een hele prestatie om goed vooruit te komen, maar remmen is een kunst op zich. Het is belangrijk dat een kinderfiets goede remmen heeft en jouw kind die ook leert te bedienen. Zodra het fietsen op zich redelijk wordt beheerst, moet het leren remmen beginnen. Oefen dit met regelmaat en maak er bij voorkeur een spelletje van. Op die manier leren ze een vaardigheid het snelst.

5. Voet aan de grond bij het stoppen 

Om het evenwicht goed te bewaren, is het van belang dat er bij het stoppen een voet aan de grond kan worden gehouden. Daarvoor moet een kinderfiets op de juiste hoogte zijn afgesteld. Kies voor het leren fietsen van je kind altijd een geschikte fiets. Wil je nog even wachten met het aanschaffen van een nieuwe kinderfiets omdat je niet zeker weet of jouw kind wel interesse in het fietsen zal houden, leen dan eerst een geschikte fiets. Een goede kinderfiets zorgt ervoor dat leren fietsen eenvoudiger en met meer plezier gaat. Dat is ook belangrijk voor jou.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *