Hoe ziet jouw zwangerschap er in vogelvlucht uit? Een van de eerste zichtbare bewijzen van je zwangerschap zijn de twee streepjes op de test. Misschien is de uitkomst een complete verrassing of een uitslag waar je al heel lang op zit te wachten. Maar hoe ziet je zwangerschap er in die negen maanden uit? Wat gebeurt er in je buik precies en wat kun je verwachten? Lees hier in vogelvlucht over de verschillende fases van je zwangerschap.
Zwanger worden
Eigenlijk begint je zwangerschap al met je wens om zwanger te worden. Als je zwanger wilt worden is het belangrijk om je kans op een zwangerschap te verhogen. Het is belangrijk om hierbij te letten op je levenstijl en je eetgewoontes. Ook het berekenen van je vruchtbare dagen en ovulatie helpt om je kans op een zwangerschap te verhogen als je zwanger wilt worden.
Het eerste trimester: van een paar cellen naar een minimensje
Je zwangerschap duurt, als het goed gaat, ongeveer 40 weken. Het verloop van de zwangerschap is verdeeld in drie trimesters die elk ongeveer drie maanden duren.
In de eerste periode verplaatst de bevruchte eicel zich van de eileider naar de baarmoeder. Hier wordt de foetus beschermd en kan tot ontwikkeling kan komen. In deze eerste fase ontwikkelt de bevruchte eicel zich van een klompje cellen, naar een foetus waarbij lichaamsdelen en organen zich beginnen te ontwikkelen.
Het tweede trimester: Groei, beweging en werking van organen en zintuigen
Vanaf 14 weken nemen voor veel zwangere vrouwen de klachten zoals misselijkheid af. De foetus is nu al aardig ontwikkeld naar een mensfiguurtje. De zintuigen van het ongeboren kindje beginnen bijvoorbeeld te werken. Met 20 weken ben je op de helft van de zwangerschap en is het tijd voor de echo. Dit is een mooie gebeurtenis, maar ook een belangrijk moment. Want nu kan uitvoerig gekeken worden of het kindje gezond is.
Het derde trimester: de laatste loodjes
De laatste loodjes zijn het zwaarst en dat geldt zeker voor een zwangerschap. Een kindje gebruikt deze periode in je buik om te volgroeien. Jij bent misschien druk bezig met voorbereiding van de komst van de kleine, je kindje zelf bereidt zich ook voor.
Vanaf week 36 is de baby ingedaald en gaat in de juiste positie klaar voor de bevalling liggen. Het is goed om vanaf deze week je vluchttas klaar te hebben en om je voor te gaan bereiden voor het geven van borstvoeding als je dit wilt gaan doen na de bevalling.
Je zwangerschap volgen van week tot week
Van de bevruchting tot de bevalling gebeurt er in negen maanden tijd een heleboel in je buik! Veel nuttige info over wat er precies gebeurt tijdens de zwangerschap en daarna, is op het internet kunt vinden. Wil je precies weten wat er elke week verandert tijdens de zwangerschap, dan kun je de handige zwangerschapskalender gebruiken van Meer Voor Mama’s.