Gezondheid Reizen

Hoe stap je uit het vliegtuig zonder dat je je absoluut verschrikkelijk voelt na een lange reis?

Meer en meer landen openen opnieuw hun grenzen, dus bij veel Nederlanders begint het weer wat te kriebelen om te reizen. Wie weet droom je al tijden van een reis naar Brazilië of lijkt het je nu wel écht tijd voor die roadtrip door Canada. Reizen is leuk, maar een lange vliegreis… is meestal minder leuk. Als je in economy vliegt, dan zit je uren als sardientjes op elkaar gepropt, zonder dat je even je benen kunt strekken. En als je dan niet lekker kunt slapen, zal het je niets verbazen dat je vast absoluut niet fris zal zijn als je uit het vliegtuig stapt. 

In dit artikel geven we je enkele tips om toch veel frisser aan te komen na een lange vliegreis. 

Tip 1: Investeer in oordoppen, een oogmasker en een goed nekkussentje

Om de jetlag tegen te gaan, is het bijna altijd een goed idee om te slapen tijdens je vlucht. Vaak moet je natuurlijk wel slapen op een moment dat niet ideaal is – bijvoorbeeld als het in Nederland nog maar in de namiddag is. Vaak worden de lichten dan uitgezet in het vliegtuig om mensen sneller te laten slapen, maar het kan toch echt lastig zijn. 

Daarom raden we iedereen aan om te reizen met een ‘slaapsetje’ met kwalitatieve oordoppen, een zacht oogmasker en een goed nekkussentje. Wist je dat er tegenwoordig allerlei vormen van nekkussens zijn? Er zijn bijvoorbeeld ‘kussens’ die je vastmaakt aan je nek en die vóór je hoofd hangen. Zo kun je vooruit slapen in plaats van op je zij. Ook zijn er kussens waar je je armen door kunt steken, zo knuffel je als het ware je kussen. 

Tip 2: Doe oefeningen zodat je spieren actief blijven

Heb je ooit al van het vliegtuig gestapt en het gevoel gehad dat ál je spieren pijn doen? Dat kan wel eens gebeuren na een lange vlucht. Daarom kan het fijn zijn om tijdens je vlucht, als je toch wakker bent, een paar spieroefeningen te doen. Hef je knieën op in setjes van tien, rol je enkels, rol je schouders, strek je armen… af en toe wat oefeningen doen is goed voor je doorbloeding en zorgt voor iets minder kwalen als je van het vliegtuig stapt.

Over doorbloeding gesproken: als je lang neerzit, worden je kuitspieren lui. Als je veel beweegt, werken je kuitspieren als een soort van pomp die bloed in je lichaam rondpompen. Door de verminderde doorbloeding van je benen en voeten, kan er vocht ophopen in je benen door de zwaartekracht. Dit vocht wordt dan immers veel minder omhoog gepompt. Om dit te voorkomen, is het handig om bij een lay-over veel te wandelen, zodat je doorbloeding weer op gang komt. Heb je geen lay-over? Dan is het handig om tijdens je reis compressiekousen te dragen. Deze kousen, ook wel steunkousen genoemd, drukken op je onderbenen waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd. Door de druk, heeft extra vocht geen plaats om zich op te hopen en het vocht wordt naar boven gepompt en afgevoerd. Daarnaast heb je minder kans op bloedstolsels als je tijdens het reizen deze kousen draagt. 

Tip 3: Neem under-eye patches mee in je handbagage

Wij raden altijd aan iedereen aan om mini’s van je favoriete beautyproducten mee te nemen in je handbagage – let er wel op dat je niet meer dan 100 ml per product meeneemt! Under-eye patches zijn ook handig om mee te nemen: ze wegen amper iets en zijn makkelijk aan te brengen als je in je stoel zit. Hydrogel pads zijn fijn om net voor aankomst jezelf een korte boost te geven. Je zult minder wallen hebben en je fijner voelen. Hallo, vakantie! 

Welke tip ga jij tijdens je eerstvolgende vlucht proberen?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.