Koken

Hoe jij het beste kleurenschema voor jouw keuken kiest

Beslissen over een kleurenschema voor jouw keuken gaat evenzeer over de grootte en vorm van de kamer als het jouw favoriete palet is. Hierbij een aantal aspecten hoe jij een kleurenschema kunt kiezen dat jouw keuken flatteert en verbetert, en die ook in lijn is met jouw persoonlijke stijl.

Begrijpen hoe kleurenpaletten werken

De eerste stap bij het ontwikkelen van een kleurenschema is begrijpen hoe en waarom bepaalde kleuren elkaar aanvullen. Maak je geen zorgen, het is niet zo lastig als het klinkt. Het grootste geheim van geweldig design is vrij eenvoudig: een kleurenwiel. Je zou kunnen denken dat ze alleen voor klaslokalen van de basisschool zijn, maar kleurenwielen zijn geweldig om je te helpen begrijpen welke tinten goed bij elkaar passen.

Twee basismanieren om een kleurenwiel te gebruiken om een kleurenschema te bepalen zijn als volgt:

  • Complementaire kleuren

Een ongecompliceerde manier om een kleurenwiel te gebruiken, is door twee kleuren te kiezen die tegenover elkaar staan, omdat deze elkaar aanvullen. Buiten de primaire kleuren (rood, geel en blauw) en de secundaire kleuren (paars, groen en oranje) is er een onbeperkt aantal complementaire kleuren om uit te kiezen.

  • Analoge kleuren

Drie delen van het bij elkaar gezette kleurenwiel worden analoge kleuren genoemd. Dit kan betekenen dat het schema verschillende tinten van één primaire kleur bevat (zoals donkerrood, midden rood en lichtrood) of een kleur die overgaat in een andere (zoals geel, geelgroen en groen).

Hoe te werken met de ruimte die je hebt

In wezen kan elk kleurenschema op elke kamer worden toegepast, maar je moet goed nadenken over de grootte, vorm en natuurlijke verlichting in jouw keuken voordat je begint. Als je een kleine, smalle of lage keuken hebt met weinig natuurlijk licht, zullen donkere tinten de kamer beklemmend en onverwelkomend maken. Daarom moet je een kleurenschema kiezen met een lichte ‘tint’, omdat dit witte elementen in de kleur introduceert, waardoor deze helderder wordt, zelfs als er donkere tinten zijn opgenomen.

Degenen met een grote keuken, die veel natuurlijk licht heeft en een hoog plafond heeft, kunnen experimenteren met donkere tinten, omdat de hoeveelheid licht en ruimte in de keuken ervoor zorgt dat de kamer nog steeds luchtig aanvoelt. Als je te veel wit op een keuken van deze grootte aanbrengt, kan het zelfs schaars aanvoelen, wat betekent dat lichte tinten moeten worden uitgebalanceerd met warmere en donkerdere tinten.

Op zoek naar exclusieve keukens in Eindhoven of ergens anders? Kijk even op het internet om meer te weten te komen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.