Wonen

Het kiezen van de juiste gordijnen

Gordijnen laten een kamer er kleiner uitzien, dat is nu eenmaal het geval bij iedere soort raamdecoratie. Tenslotte kies je ervoor om het licht ten dele weg te halen. Daar staat tegenover dat je met gordijnen sfeer realiseert die zonder raamdecoratie niet mogelijk is. Het kiezen van de juiste gordijnen is dan ook een kwestie van zoveel mogelijk sfeer creëren met zo min mogelijk het gevoel van ‘ruimteverlies’ te benadrukken. Hieronder staan wat tips. De duurste gordijnen zijn beslist niet altijd de mooiste, dus goedkoop je gordijnen kopen, is zeker geen slecht idee.

1. Let op met de hoogte van de kamer 

Indien je kamer 3 meter of meer hoog is, hou bij de koop van gordijnen dan rekening met een dubbele plooi. Een enkele plooi is bij een dergelijk lang gordijn verdwenen als het gordijn de grond raakt en dat maakt een minder elegante indruk.

2. Pas de gordijnen aan op de inrichting 

Het is uiteraard logisch dat je gordijnen kiest die jij mooi vindt, maar daarbij is het ook een goed idee om het af te stemmen op je inrichting. Bij een betonvloer past een zacht gordijn met warme kleuren om sfeer te realiseren. Bij een houten vloer is een strak modern gordijn een betere keuze omdat de strakke lijnen de natuurlijk vloerbedekking beter benadrukken.

3. Let op krimp bij het wassen 

Als je gordijnen koopt bij een specialist zijn deze altijd voorgewassen. Indien je ze daarna zelf wast volgens de voorschriften, moet je rekening houden met krimp die kan oplopen tot 3%. Om die reden kan je gordijnen beter chemisch laten reinigen om te voorkomen dat het beeld van de gordijnen minder goed is na het wassen.

4. Natuurlijke stoffen zijn vochtgevoelig 

Natuurlijke stoffen zoals wol en linnen kunnen bijzonder mooi staan als gordijn. Deze stoffen reageren echter ook relatief heftig op een verschil in luchtvochtigheid. Als je kiest voor dergelijke gordijnen is het verstandig om deze met een flinke zoom te kopen. De gordijnen mogen dan wel een paar centimeter over de vloer slepen. Dat is ook een mooie optie om een ongelijke vloer weg te werken.

5. Gevoerde gordijnen of niet?

Er zijn verschillende soorten gordijnen. Afhankelijk van het materiaal dat gebruikt wordt voor de gordijnen kan dat flink verkleuren door de zon. Een voering kan dat voorkomen. Als je ramen met enkel glas hebt, is het mogelijk om met gewatteerde gordijnen een betere isolatie te bereiken. Om een slaapkamer donker te houden tijdens de lente en zomer, is een gevoerd gordijn eigenlijk een must. Lekker slapen is mede afhankelijk van de hoeveelheid licht.

6. Let op met patronen 

Bij het kopen van gordijnen met een groot patroon, is het mogelijk dat deze flink duurder uitvallen dan een klein patroon of effen gordijnen. Om het patroon mooi door te laten lopen in de gordijnen zal vaak veel meer stof nodig zijn dan bij meer eenvoudige patronen. Het is ook een kwestie van goed afspreken bij de leverancier waar je de gordijnen koopt om teleurstellingen te voorkomen. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *