Nieuws Sporten

Het EK voetbal voor vrouwen in Engeland

Zijn de Oranje Leeuwinnen op tijd in de juiste vorm om hun titel te verdedigen? Op 31 juli zal dat duidelijk worden als de Europese titel weer op het spel staat. De Nederlandse voetbalvrouwen zijn in ieder geval een jaar langer kampioen gebleven dan eerder werd verwacht. Het toernooi zou eigenlijk in 2021 plaatsvinden, maar werd een jaartje uitgesteld vanwege corona. De finale zal echter net als die van de mannen worden gespeeld in het prachtige Wembley stadion in Londen. In hoeverre Nederland ook zich in die voetbaltempel mag vervoegen, zal blijken in de periode vanaf 6 juli. ‘Voetbal komt alweer thuis’.

Het toernooi in 2017 in Nederland

Inmiddels weten we dat het thuisvoordeel in 2017 behoorlijk belangrijk was om de eerste Europese titel te behalen in de geschiedenis van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Nederland had zich als organiserend land niet hoeven te kwalificeren en hoorde bij de kanshebbers op de titel. Dat gold echter ook voor een aantal landen die het voetbal van dames  al decennia beheersen waar onder Duitsland en de Scandinavische landen. Die overmacht begon wat af te brokkelen omdat in steeds meer Europese landen er betaald voetbal werd opgetuigd voor vrouwen, ook in Nederland. De beste Nederlandse speelsters stonden in 2017 onder contract van de topteams in Europa bij de vrouwen zoals Barcelona en Manchester United. Na de poule-fase werd ons land in de kwartfinale meteen gekoppeld aan meervoudig kampioen Zweden. Na een moeizame wedstrijd was het Oranje dat met 2-0 verder mocht. Vervolgens werd Engeland eenvoudig opzij gezet in de halve finale en ook de Deense dames moesten er in de finale aan geloven. De Nederlandse supporters vierden de eerste titel met groot enthousiasme.

Wat mogen we in 2022 verwachten van de Leeuwinnen?

Het Nederlands vrouwenelftal is niet alleen regerend Europees kampioen, maar ook vicewereldkampioen. In de finale van het WK was Holland een maatje te klein voor de VS. Met dergelijke prestaties in het recente verleden is ons land zeker een kanshebber komende zomer in Engeland. De realiteit is echter ook dat de Leeuwinnen de afgelopen tijd minder hebben gepresteerd en om die reden zijn geduikeld op de wereldranglijst, daar staat Oranje nu 5e. Op de eerste vier plaatsen staan de Verenigde Staten, Zweden, Duitsland en Frankrijk.

Groepshoofd poule C

Nederland is voor de eerste ronde groepshoofd in poule C. Dat klinkt vertrouwenwekkend maar de nummer 2 in de poule is Zweden, een tegenstander waartegen de Leeuwinnen het altijd moeilijk hebben. De nummer 3 in de groep is Zwitserland, de nummer 17 op de wereldranglijst. De nummers 1 en 2 in een poule gaan verder naar de kwartfinale. Indien Zweden te sterk is, moeten de voetbalsters in ieder geval Zwitserland verslaan om uitschakeling te voorkomen. Nummer 4 in groep C is Rusland. Hoewel het EK nog een aantal maanden in de toekomst ligt, kan het wel eens voor problemen gaan zorgen. Rusland is theoretisch het zwakste voetballand van de vier, maar zal het ook echt op het EK kunnen aantreden? Speel jij ook voetbal? Lekker sporten doe je natuurlijk wel in de juiste outfit

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *