Gezondheid Reizen

De oorsprong van de sauna

De traditionele houten sauna zoals we die nu kennen komt uit Finland. Daar werden de eerste sauna’s gemaakt in uitgegraven kuilen op de helling van een heuvel. Deze overdekte kuilen werden gebruikt om warm te blijven in de winter. In de kuil werden de stenen verwarmd tot ze roodgloeiend waren. Door water over de stenen te gooien ontstond er stoom en kwam er meer warmte vrij.

De rooksauna

Het type sauna dat we al kennen is rechthoekig en gemaakt van hout. Het heeft een open kachel met stenen en dit is wat de Finnen de originele savusauna noemen, of rooksauna. De rook verlaat de ruimte door een gat in het dak of door de deur op een kier te zetten. Maar de rook maakt de kamer sneller zwart en de grond en de banken moeten regelmatig worden gewassen.

Sauna met schoorsteen

Tot de 20e eeuw was de rooksauna de enige sauna die bestond. Maar zo’n honderd jaar geleden werd een nieuw model ontwikkeld, waarbij de saunastenen werden bedekt met een metalen plaat in de vorm van een kegel. Deze werd bevestigd aan een schoorsteen waardoor de rook werd afgevoerd. De verwarming van de rooksauna duurde soms wel 4 uur. De schoorsteensauna is vrijwel direct warm.

Ontwikkeling van nieuwe saunakachels

In een rook- en schoorsteenkachel gaan de vlammen van het vuur direct door de stenen heen. Daarom kan het baden pas beginnen als de vlammen gedoofd zijn. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd een nieuw type sauna ontwikkeld: een sauna waarin het vuur niet direct de stenen raakt. De stenen liggen nu in een metalen bak boven het vuur, die continu brandt. Nu is de sauna al na 30 minuten klaar voor gebruik. Kom je uit de buurt van Bleiswijk en wil je ook een bezoekje brengen aan de sauna? Zie dan Sauna Bleiswijk. De nieuwste sauna uit Finland is die met een elektrische kachel. In plaats van vuur worden nu elektrische weerstanden gebruikt om de stenen te verwarmen. Dit betekent dat dit type ook in hotels en appartementencomplexen geplaatst kan worden. Het gebruiksgemak is verbeterd en daarom is deze sauna nu de meest populaire sauna van Finland. En niet alleen daar, maar ook in Nederland hebben we de elektrische sauna massaal ontdekt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.