Tegenwoordig wordt de laptop voor steeds meer doeleinden gebruikt: werken, gamen, bingewatchen en studeren. Niet iedere laptop is overal voor geschikt. Ben je student en wil je jouw laptop gebruiken voor het maken van aantekeningen tijdens een hoorcollege, voor het typen van jouw samenvattingen en andere taken voor jouw studie? In deze blog lees je waar je dan op moet letten en wat de mogelijkheden zijn voor een studenten laptop.
Waar moet de laptop aan voldoen?
Het is allereerst belangrijk om te bedenken waar je de laptop voor gaat gebruiken. Je wilt er natuurlijk niet halverwege het schooljaar achter komen dat de laptop niet geschikt is voor jouw opdrachten. Zal je de laptop enkel gebruiken voor het maken van aantekeningen en samenvattingen of moet je voor jouw studie zware software gebruiken of foto’s en video’s bewerken? Daarvoor is het belangrijk om te letten op de processor en het RAM werkgeheugen. Deze bepaalt de snelheid en hoe goed je ermee kunt multitasken. Ook is het belangrijk om te letten op de opslagcapaciteit van de laptop, zodat je al jouw aantekeningen, samenvattingen en uitwerkingen allemaal bij de hand hebt. Als laatste is het goed om te letten op de grootte en het gewicht van de laptop. Het apparaat moet natuurlijk groot genoeg zijn om er prettig mee te werken, maar klein en licht genoeg om hem prettig mee te nemen. Vooral wanneer je met de trein naar colleges reist, is het prettig om geen zware tas mee te hoeven tillen.
Basis, midden of expert
Aan de hand van verschillende specificaties zijn laptops te verdelen in drie segmenten. Een basislaptop is geschikt voor het gebruik van het Office-pakket en andere basistaken. Het heeft een beeldscherm van maximaal 15,6 inch en een Intel Core i3-processor. Daardoor heeft hij een goede basissnelheid en kan je er voldoende mee multitasken. Een werkgeheugen van 4 GB RAM is voldoende voor basisgebruik en met een 256 GB SSD heb je voldoende opslagruimte.
Wanneer je af en toe foto’s zult bewerken, meer software zal installeren en een grotere opslagcapaciteit nodig hebt, is een laptop in het middensegment ideaal. Deze heeft minimaal een Full HD-beeldscherm en een Intel Core i5-processor, waar Adobe Photoshop goed op werkt. Bovendien heeft het een 8 GB RAM werkgeheugen en een 512 GB SSD-schijf.
Het laatste segment is geschikt voor studenten met een grafische opleiding. Laptops in het zogeheten expertsegment hebben minimaal een Intel Core i7-processor en een Ultra HD-beeldscherm. Daarmee kan je zwaar werk gemakkelijk verrichten. Een werkgeheugen van minimaal 8 GB en een grote opslagcapaciteit ondersteunt daarbij. Voor foto- en videobewerking is een groter beeldscherm prettiger, maar je moet de laptop natuurlijk nog wel handig kunnen meenemen. Daarom is een 17 inch-laptop het fijnst. Je kunt ook een kleinere laptop aansluiten op een groter beeldscherm.
3 studentenlaptops
Een goede basislaptop is de Lenovo Ideapad S145-14IIL 81W600AKMH. Deze heeft een Intel Core i3 processor en een 8GB RAM werkgeheugen. Het heeft een ruime opslagcapaciteit voor veel samenvattingen en opdrachten, namelijk 512 GB. Dankzij het 14 inch scherm kan je er prettig mee werken en is hij gemakkelijk mee nemen.
Vervolgens is de Acer Swift 3 SF314-58-523B een ideale laptop in het middensegment. Met deze laptop met Intel Core i5 processor en 8 GB werkgeheugen kan je prettig multitasken en met Adobe Photoshop werken. Het heeft een 14 inch scherm en ook een opslagcapaciteit van 512 GB.
Als laatste de laptop in het expert segment: de HP Pavilion 15-cs3023nd heeft een krachtige Intel Core i7 processor. Dankzij het RAM werkgeheugen van 16 GB kan je er goed zware software op draaien. Bovendien kan je met de 512 GB opslagcapaciteit veel foto’s en video’s bewaren voor jouw schoolopdrachten.