Chocolade is een medicijn dat altijd ingezet kan worden
Gezondheid Koken

Chocolade is een medicijn dat altijd ingezet kan worden

De Maya´s en de Azteken gebruikten cacao als medicijn en als rituele drank. Zij mengden het met specerijen om er een specifieke werking uit te halen, maar cacao zelf bevat ook al een hele lijst positieve stofjes. Dit grondproduct wordt door ambachtelijke chocolatiers zoals Gust Royal verwerkt in heerlijke zoetigheden die alle inheemse indianen drankjes overtreffen. Zij mengen cacao met andere gezonde grondstoffen zoals vruchten en noten die samen met suiker en room tot een heerlijke vulling gevormd worden. Je kunt de verschillende chocolades en pralines kopen in de winkel in Berlaar of via de website.

Wat maakt cacao nou zo geweldig?

Cacaobonen worden gewonnen uit het midden van de cacaovrucht (waarvan het vruchtvlees overigens ook heerlijk is). Deze bonen bevatten honderden mineralen en andere stofjes die goed voor ons zijn. Zo zit cacao vol met kankerremmende bio-flavonoïden en antioxidanten die helpen om gifstoffen af te breken. Tryptofaan is misschien wel de belangrijkste werkzame stof in cacao. Het lichaam gebruikt deze hulpstof namelijk om serotonine te produceren. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat we ons gelukkig (bijna een beetje verliefd) voelen. Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat we beter kunnen ontspannen en slapen en dat we meer vertrouwen hebben in de wereld om ons heen.

Ceremonieel gebruik van cacao

Cacao werd al door de Maya´s gebruikt in ceremonies. Ook vandaag de dag worden er ceremonies georganiseerd waarin je aan het begin een flinke beker cacao-drank krijgt. Vervolgens wordt er ruimte gemaakt om de dingen te doen die we altijd voor ons uitschuiven zoals dansen, zingen, schilderen of gewoon ontspannen. Je hebt natuurlijk helemaal geen ceremonie nodig om jezelf deze tijd te gunnen. Je kunt ook simpelweg een hele doos heerlijke chocolaatjes en/of pralines voor jezelf kopen en je eigen geluks-ceremonie houden elke keer dat je er één eet. 

De kwaliteit maakt een groot verschil

Cacao wordt geproduceerd in landen rond de tropen waar de werkomstandigheden vaak niet al te best zijn. Fairtrade chocolade wordt gemaakt van cacaobonen waarvoor een eerlijke prijs betaald wordt. Gust Royal werkt bijvoorbeeld met hoge kwaliteit Callebaut chocolade. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *