Geen categorie

Bolbomen in de tuin

Een bolboom in je tuin is een echte eyecatcher. In dit artikel vertellen we je meer over bolbomen.

Waarom kiezen voor een bolboom?

Bolbomen hebben een hoge sierwaarde en zijn dus een mooie toevoeging aan je tuin. Ze passen bijvoorbeeld erg goed in moderne en strakke tuinen die veel gebruik maken van geometrische vormen.

Daarnaast wordt een bolboom over het algemeen niet heel groot, waardoor ze ook geschikt zijn voor kleine tuinen. De meeste bolbomen worden op stam gekweekt, met een stamhoogte tussen de 1 en 2 meter.

Tenslotte zorgen bolbomen voor schaduw in je tuin, trekken ze vaak vogels aan en zijn ze ook nog eens redelijk makkelijk te snoeien.

Soorten bolbomen

Je kunt bolbomen krijgen in veel verschillende soorten en maten. Voor een kleine tuin zijn bolbomen op stam heel geschikt, maar ook voor grotere tuinen zijn er genoeg mogelijkheden voor een bolboom. De populairste soorten bolbomen zijn de esdoorn, trompetboom en acacia.

Bolbomen verzorgen

Het belangrijkste punt bij het verzorgen van bolbomen is om ze van de juiste hoeveelheid water te voorzien, wat afhankelijk is van de leeftijd van de bolboom en de grondsoort waar de boom in staat. Hoe droger de grond, hoe meer water je de boom moet geven. En jonge bolbomen hebben ook meer water nodig dan oudere bolbomen, omdat hun wortels nog niet diep genoeg in de grond zitten om genoeg water op te kunnen nemen. Tenslotte kun je er ook voor kiezen om de bolbomen van wat extra voeding te voorzien door ze te bemesten, zeker wanneer de grond waarin ze staan al weinig voeding bevat zoals zandgrond.

Bolbomen snoeien

Om de bolvorm te behouden zul je bolbomen af en toe moeten snoeien. Hoe en wanneer je dit het beste kunt doen is afhankelijk van het soort boom, dus zoek dit even goed uit voordat je aan de slag gaat. Maar over het algemeen kun je groenblijvende bolbomen de hele lente en zomer snoeien, terwijl je bladverliezende bolbomen het beste in de periode tussen november en maart kunt snoeien. Let er dan wel op dat je niet snoeit wanneer het vriest, want dan kan de boom schade oplopen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *