Fashion Geen categorie

Alles wat je altijd hebt willen weten over lenzen

Lenzen zijn tegenwoordig ontzettend populair en zijn ondertussen niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Zo’n 10% van de Nederlandse bevolking draagt lenzen. Sommige mensen kiezen ervoor om dagelijks lenzen te dragen, anderen wisselen het af met het dragen van een bril op sterkte. Er bestaan harde en zachte lenzen, zo wordt uitgelegd wat het verschil is tussen beide. Daarnaast bestaan er daglenzen en maandlenzen, multifocale lenzen en lenzen met een cilinder. Er zijn een heleboel goede merken op de markt.

Harde of zachte lenzen

De naam zegt het al; zachte lenzen zijn flexibel en zacht en kan je niet breken, maar ze kunnen wel scheuren als er onvoorzichtig mee omgegaan wordt. Harde lenzen zijn niet flexibel; ze zijn vormvast. Harde lenzen zijn vaak lastiger om aan te wennen. Vaak hebben mensen de eerste maanden meer irritatie dan zachte lenzen. Na een tijdje went je oog aan de lenzen en verdwijnen de irritaties. Harde lenzen kan je ook langer dragen dan zachte lenzen, daardoor ligt de prijs een stuk hoger. Zachte lenzen hebben als voordeel dat ze heel zuurstofdoorlatend zijn en dat je oog er sneller aan went. Er zijn ook meer variaties mogelijk, je kan kiezen uit daglenzen, weeklenzen of maandlenzen. Ook zijn ze een stuk goedkoper dan maandlenzen. Voor beide keuzes is wat te zeggen, maar de meeste mensen geven de voorkeur aan zachte lenzen.

Daglenzen, weeklenzen en maandlenzen

Bij zachte lenzen heb je de keuze uit dag-, week- of maandlenzen. Welke lens je kiest is persoonsafhankelijk. Daglenzen worden, zoals de naam al doet vermoeden, dagelijks vervangen. Je draagt ze gedurende de dag en gooit ze ‘s avonds voor het slapen gaan weg. Je hoeft dus niet te hannesen met lenshouders of lensvloeistof. Je hoeft de lenzen dus ook niet schoon te maken voor het inzetten of na het uithalen. Deze kunnen ook handig zijn bij bijvoorbeeld wateractiviteiten. Als een daglens kwijtraakt is dat minder duur dan het kwijtraken van een maandlens. Weeklenzen zijn lange tijd niet zo populair geweest, maar daar lijkt nu langzaam verandering in te komen. Deze type lenzen zijn geschikt om 14 dagen te dragen of in sommige gevallen 7 dagen dag en nacht. Dit moet wel in overleg met een professional. Weeklenzen vereisen wel onderhoud, zoals het reinigen van de lenzen. Maandlenzen zijn geschikt om 30 dagen lang 12 uur te dragen. Deze kunnen niet dag en nacht gedragen worden. Na elke maand open je een nieuwe set. Ga je langere tijd op reis, dan is dit een handige keuze, want je hebt maar weinig voorraad nodig. Maandlenzen hebben, net als weeklenzen, onderhoud nodig. Je reinigt dagelijks de lenzen kort en bewaart ze in een lenzendoosje met lenzenvloeistof. Voor elk oog en elke voorkeur is er een passende type lenzen op de markt! En gelukkig kun je tegenwoordig heel makkelijk lenzen online bestellen..

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.