Vlaggen zijn er in verschillende soorten en maten. Elk land heeft zijn eigen vlag. Deze hoeft niet per se de vorm van een rechthoek te hebben, maar hij kan allerlei verschillende vormen hebben. Elke vlag staat voor een land waardoor hij natuurlijk ook uniek moet zijn. De vlag van Nederland ken je vast wel. Deze is namelijk rood, wit en blauw en hij wappert traditioneel tijdens officiële nationale gelegenheden in ons land.
Vlaggen Nederland
Onze nationale vlag wappert in het buitenland boven elk officieel gebouw, maar tegenwoordig zie je ook in ons land de vlag steeds vaker terug. Eerst moest je nog goed zoeken om de rood wit blauwe vlag te spotten, maar nu zijn ze steeds meer te zien. In de Tweede Kamer en in de gemeenteraden is de Nederlandse vlag prominent aanwezig, maar ook in het straatbeeld zie je het steeds vaker.
Richtlijnen
Wanneer moet de Nederlandse vlag wapperen? Ten eerste gebeurt dit op een aantal traditionele dagen. Dit is bijvoorbeeld op een feestdag zoals Koningsdag, 5 mei, maar ook gewoon als iemand het eindexamen heeft gehaald. Er zijn richtlijnen vanuit de overheid, oftewel het vlaggenprotocol, waar in staat hoe lang je de vlag mag hijsen. Hier staat echter geschreven dat de Nederlandse bedrijven en burgers vrij zijn om te vlag te hijsen wanneer ze maar willen. Wel is het zo dat hij nooit de grond mag raken en als je hem wil strijken, moet dat tussen zonsondergang en zonsopgang. Als je ‘s nachts de vlag wil laten hangen, is het het beste als je deze verlicht.
Andere vlaggen
Binnen Nederland zijn er ook nog verschillende vlaggen. Elke provincie heeft namelijk ook zijn eigen vlag. Zo is die van Noord-Brabant bijvoorbeeld rood met wit geblokt en op die van Friesland staan natuurlijk de bekende blauwe schuine strepen en rode hartjes.