Gezondheid

Alles over amandelstenen

Amandelstenen, je leest en hoort er weleens wat over, maar wat zijn amandelstenen eigenlijk? En hoe weet je of je ze hebt of niet? En vooral niet heel onbelangrijk: als je ze hebt, hoe kom je er vanaf? Antwoorden op deze vragen lees je in deze blog.

Wat zijn amandelstenen?

Je weet waarschijnlijk wel wat je amandelen zijn, deze zitten in je neus en in je keel. Samen bestrijden ze, ook nog met de tongamandel, infecties. Ziekteverwekkers die je mond binnenkomen worden opgevangen door je amandelen en onschadelijk gemaakt. Voor je gezondheid is het dus belangrijk dat dit allemaal goed werkt. Helaas is deze plek ook ideaal voor bacteriën, de bacteriën die zich daar ophopen kunnen gaan verkalken. Dit opgehoopte verkalkte vuil is de oorzaak van de amandelsteentjes in je keel. Dit zijn witte brokjes in je keel die onaangenaam ruiken. Natuurlijk wil je dit snel verhelpen, daarom hebben we hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Hoe verwijder je amandelstenen?

Er zijn verschillende producten die kunnen helpen om amandelsteentjes te verwijderen. Er is bijvoorbeeld een soort stofzuigertje waarmee je de amandelstenen op kunt zuigen. Deze manier vergt even wat oefening, maar is heel effectief. Het is zelfs een van de meest gebruikte methodes om de steentjes te verwijderen.

Hoe voorkom je amandelstenen?

Onvoldoende mondhygiëne is een grote oorzaak voor amandelstenen. Voor een goede mondhygiëne is het belangrijk om tweemaal daags je tanden te poetsen. Daarnaast kun je mondwater gebruiken en je tanden dagelijks stoken of ragen. Door middel van mondwater zorg je dat bacteriën in je gehele mond worden bestrijd. Met stokers of ragers zorg je dat de bacteriën worden verwijderd tussen je tanden, hier kun je met een tandenborstel namelijk niet komen. Zorg dat dit in je dagelijkse routine komt, voor een blijvende gezonde mond. Je kunt ook nog gebruik maken van een tongschraper, hiermee verwijder je de bacteriën van je tong. Denk hierbij ook goed aan de achterkant van je tong, hier nestelen zich microben zich op den duur verplaatsen naar de keelamandelen.

bron: vraagdetandarts.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *